Lietuviškos virtuvės pasididžiavimas: ką parvežti lauktuvių bičiuliams į Portugaliją?
© Pexels.com 2025-09-23 18:54
Grįžtant iš gimtinės į Portugaliją visuomet norisi draugus, bendradarbius ar artimuosius pradžiuginti lauktuvėmis, o dažniausiai – tuo, ko Portugalijoje nė su žiburiu nerasi. Taip į lagaminus bei kuprines keliauja įvairiausi maisto produktai - viskas, ką tik sugalvoja kitus norintys nustebinti žmonės.
Kokius produktus lietuviai dažniausiai veža lauktuvių į Portugaliją?
-
Lašiniai – sūdyti ar rūkyti kiaulės taukai, klasikinis lietuviškas užkandis.
-
Rūkyta šoninė – dūmais kvepianti mėsa, neatsiejama nuo kaimiškos virtuvės.
-
Silkė – marinuota ar sūdyta žuvis, dažnas šventinis patiekalas.
-
Rūkyta žuvis – subtilaus dūmo skonio ežerų ar jūrų delikatesas.
-
Duona – tamsi, ruginė, su rūgštele – tikras lietuviškas simbolis.
-
Sūris „Džiugas“ – brandintas kietasis sūris, panašus į „Parmesan“.
-
Varškės sūris – švelnaus skonio, dažnai su kmynais ar žalumynais.
-
Šakotis – įspūdingas šventinis pyragas, kepamas ant veleno.
-
Šimtalapis – sluoksniuotas pyragas su aguonų įdaru, kilęs iš totorių virtuvės.
-
Skruzdėlynas – saldus desertas iš tešlos juostelių, aplietų medumi.
-
„Žagarės vyšnių“ likeris – saldžiarūgštis vyšnių gėrimas iš Žagarės regiono.
-
Trauktinė „Bobelinė“ – stiprus žolelių užpilas su senomis tradicijomis.
-
Trauktinė „Trejos Devynerios“ – garsioji lietuviška trauktinė iš 27 žolelių.
-
Lietuviškas alus – tradicinis kaimiškas ar craft alus su giliomis šaknimis.
-
Lietuviški saldainiai – „Pergalės“, „Rūtos“ ar „Karvutės“ klasika.
-
Chalva – saldus, riešutinis desertas iš saulėgrąžų sėklų.
-
Medus – natūralus, aromatingas lietuviškų pievų ir miškų produktas.
-
Tinginys – šokoladinis pyragas iš sausainių ir kondensuoto pieno.
-
Kūčiukai – maži šventiniai sausainukai, valgomi su aguonų pienu.
-
Džiovinti ar konservuoti grybai – tikras lietuviškos gamtos skonis.
-
Uogienės ir džemai – iš braškių, mėlynių, spanguolių ar šermukšnių.
-
Marinuoti agurkai ir rauginti kopūstai – klasika ant lietuviško stalo.
-
Midus – senovinis gėrimas iš medaus, laikomas tautiniu pasididžiavimu.
-
Ruginis gira (kvass) – natūralus duonos gėrimas, atgaivinantis vasarą.
-
Sausainiai ir pyragai namų gamybos – jaukios, asmeniškos dovanos.
Komentarai (0)
Norėdami komentuoti turite prisijungti.