Lietuviškos virtuvės pasididžiavimas: ką parvežti lauktuvių bičiuliams į Portugaliją?

Lietuviškos virtuvės pasididžiavimas: ką parvežti lauktuvių bičiuliams į Portugaliją? © Pexels.com 2025-09-23 18:54

Grįžtant iš gimtinės į Portugaliją visuomet norisi draugus, bendradarbius ar artimuosius pradžiuginti lauktuvėmis, o dažniausiai – tuo, ko Portugalijoje nė su žiburiu nerasi. Taip į lagaminus bei kuprines keliauja įvairiausi maisto produktai - viskas, ką tik sugalvoja kitus norintys nustebinti žmonės. 

Kokius produktus lietuviai dažniausiai veža lauktuvių į Portugaliją?

  • Lašiniai – sūdyti ar rūkyti kiaulės taukai, klasikinis lietuviškas užkandis.

  • Rūkyta šoninė – dūmais kvepianti mėsa, neatsiejama nuo kaimiškos virtuvės.

  • Silkė – marinuota ar sūdyta žuvis, dažnas šventinis patiekalas.

  • Rūkyta žuvis – subtilaus dūmo skonio ežerų ar jūrų delikatesas.

  • Duona – tamsi, ruginė, su rūgštele – tikras lietuviškas simbolis.

  • Sūris „Džiugas“ – brandintas kietasis sūris, panašus į „Parmesan“.

  • Varškės sūris – švelnaus skonio, dažnai su kmynais ar žalumynais.

  • Šakotis – įspūdingas šventinis pyragas, kepamas ant veleno.

  • Šimtalapis – sluoksniuotas pyragas su aguonų įdaru, kilęs iš totorių virtuvės.

  • Skruzdėlynas – saldus desertas iš tešlos juostelių, aplietų medumi.

  • „Žagarės vyšnių“ likeris – saldžiarūgštis vyšnių gėrimas iš Žagarės regiono.

  • Trauktinė „Bobelinė“ – stiprus žolelių užpilas su senomis tradicijomis.

  • Trauktinė „Trejos Devynerios“ – garsioji lietuviška trauktinė iš 27 žolelių.

  • Lietuviškas alus – tradicinis kaimiškas ar craft alus su giliomis šaknimis.

  • Lietuviški saldainiai – „Pergalės“, „Rūtos“ ar „Karvutės“ klasika.

  • Chalva – saldus, riešutinis desertas iš saulėgrąžų sėklų.

  • Medus – natūralus, aromatingas lietuviškų pievų ir miškų produktas.

  • Tinginys – šokoladinis pyragas iš sausainių ir kondensuoto pieno.

  • Kūčiukai – maži šventiniai sausainukai, valgomi su aguonų pienu.

  • Džiovinti ar konservuoti grybai – tikras lietuviškos gamtos skonis.

  • Uogienės ir džemai – iš braškių, mėlynių, spanguolių ar šermukšnių.

  • Marinuoti agurkai ir rauginti kopūstai – klasika ant lietuviško stalo.

  • Midus – senovinis gėrimas iš medaus, laikomas tautiniu pasididžiavimu.

  • Ruginis gira (kvass) – natūralus duonos gėrimas, atgaivinantis vasarą.

  • Sausainiai ir pyragai namų gamybos – jaukios, asmeniškos dovanos.

Nekilnojamojo turto ekspertas Portugalijoje, NTPortugalija.lt įkūrėjas, Portugalijos lietuvių bendruomenės atstovas, restoranų ir lankytinų vietų apžvalgininkas (plačiau) bei Portugalijos entuziastas

Sekite naujienas Facebooke Pažymėk savo vietovę

Komentarai (0)

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Naujausios naujienos